روستاها یکی از مهم ترین مقاصد برای سفر به حساب می آیند به خصوص برای افرادی که در شهرهای بزرگ زندگی می کنند. گسترش شهرنشینی باعث شده است که مردم نیاز به طبیعت و دوری از زندگی شهری پیدا کنند به همین خاطر به دنبال چنین مقاصدی هستند. به این نوع از سفر و گردشگری، گردشگری روستایی می گویند. گردشگری روستایی، عبارت است از همه فعالیت های گردشگری در محیط روستایی، با توجه به فرهنگ و بافت سنتی روستا، هنر و صنایع روستایی و آداب و رسوم سنتی است که می توان با برنامه ریزی اصولی و مناسب، شناسایی مزیت ها و محدودیت های آن در توسعه مناطق روستایی نقش مؤثری ایفا کرد. کشور ایران به لحاظ برخورداری از بافت روستایی خاص در مناطق و استان های مختلف و وجود جاذبه های مختلف فرهنگی – اجتماعی، اقتصادی، طبیعی- اکولوژیکی و … یکی از کشورهای مستعد و پتانسیل دار برای توسعه گردشگری روستایی و کسب درآمد به منظور بهبود کیفیت زندگی روستاییان است. در کشور ایران 464 روستای هدف گردشگری وجود دارد که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مسئول تدوین و تهیۀ اطلاعات از ویژگی های روستاهای هدف گردشگری است. یکی از این روستاها، روستای چنارناز در استان یزد و شهرستان مروست به شمار می رود.
معرفی روستای چنارناز
یکی از شهرستان استان یزد، شهرستان مروست به شمار می رود که از شمال با شهرستان مهریز، از شمال غربی با شهرستانهای تفت و ابرکوه، از غرب با شهرستان بوانات و از جنوب غربی با شهرستان سرچهان استان فارس، از جنوب با شهرستان خاتم و از شرق با شهرستان شهربابک استان کرمان همجوار است. این شهرستان جاذبه های گردشگری زیادی دارد که روستای کرخنگان، قلعهٔ تاریخی مروست، کاروانسرای شعبه، بقعهٔ شیخ عبدالله، لعهٔ مبارکه، آرامگاه شریف السادات، استودان کرخنگان و … برخی از این جاذبه هستند. روستای چنارناز نیز یکی دیگر از جاذبه های این شهرستان به شمار می رود که موضوع این مطلب از مجله مستر بلیط است. این روستا یکی از روستاهای هدف گردشگری به شمار می رود که در این شهرستان واقع شده است. شغل اکثر مردم روستا کشاورزی و دامپروری است و محصولات زراعی آن شامل گندم، جو، عدس، نخود و محصولات باغی مانند گردو، بادام، الو و زردآلو … می شود. این روستا دارای طبیعتی بسیار زیبا است که هر ساله افراد زیادی را در فصول خنک سال به سمت خود می کشاند. بنابر گفته اهالی روستا نام آن از درخت چنار تناور و بسیار قدیمی و زیبایی، که هر صد سال یکبار خود به خود آتش می گیرد و می سوزد و دوباره شروع به رشد می کند، گرفته شده است. این درخت چنار در کنار رودخانه و کوهی به نام کوه شیخ الله قرار دارد.
ساختار و جاذبه های گردشگری روستا
این روستا در ناحیه ای کوهستانی قرار دارد و در دامنه کوه واقع شده و همین موضوع سبب وجود آب و هوایی مطبوع و خنک در فصول گرم سال است. در فصل پاییز نیز این روستا هوایی خنک و پاک دارد ولی در زمستان برفی می شود و کسانی که به برف و سرما علاقه دارند می توانند در این فصل به این روستا بروند. آب این روستا از دره ای به نام دره سیاه و چهل چشمه تأمین می شود، که تا رسیدن به روستا مناظر زیبا و چشم نوازی دیدنی را ایجاد می کند. غار بسیار زیبا و تماشایی، به نام خانه خدا، در کوهی به نام کوه سیاه وجود دارد که دارای ستون های استلاگتیت و استلاگمیت بسیار زیبا ودرخشان است. این غار هر ساله غارنوردان و کوهنوردان بسیاری را به سمت خود می کشاند. در این روستا م توانید شاهد جاذبه های طبیعی زیادی باشید که برخی از آنها دشت جاشیر سربره، رویشگاه انغوزه دره المی، سیبک، کوه دهار، کوه لک، جنگل انبوه بنه و کیکم خانه شیر، کوه چنگ، جنگل بادام کوهی بهارخیزه و خشک کوه هستند. در محیط طبیعی روستا حیوانات زیادی زندگی می کنند که شامل حیواناتی مانند بز، کل، کبک، تیهو، هوبره، سینه سیاه، بلبل وحشی، قمری، کفتر چاهی و انواع پرندگان کوچک، گرگ، خرس، روباه، شغال، گراز، کفتار و … می شود. در دشت و کوه های اطراف روستا می توانید گیاهان دارویی زیادی را بیابید که آویشن برگ پهن، آویشن برگ باریک، نعناع کوهی، کاکوتی، زیره، ریواس، انغوزه، گل زوفا، کاسنی، گون، درمنه، گیاه مرو، خاکشیر، گل گاوزبان وحشی، اسفند، شاه تره، مرزنجوش و … برخی از این گیاهان هستند.
راه های دسترسی به روستا
برای اینکه بتوانید به این روستا بروید می توانید اقدام به خرید بلیط اتوبوس کنید و راهی شهر مروست شوید و سپس از آنجا با وسایل نقلیه عمومی به سمت این روستا حرکت کنید. اگر با خودرو شخصی به سفر می روید می توانید از طریق جاده چنار ناز – توتک به این روستا برسید.
بازدید از روستای چنارناز
برای گشت و گذار در روستا نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید و می توانید شب را نیز در روستا بمانید. مستر بلیط پیشنهاد می کند زمانی بیش از یک روز را برای تماشای روستا بگذارید تا بتوانید از تمام زیبایی های آن لذت کامل ببرید.
نوشته روستای چنارناز اولین بار در مجله مِستر بلیط. پدیدار شد.